Novosti

Priprema za septembar - Unos predmeta iz zimskog semestra

by Adis Keserović -

Poštovani,

u septembru tekuće godine bit će održani ispiti i iz zimskog semestra, a te predmete nemamo unesene u BISER.
Ovim putem molim nastavnike i saradnike koji imaju kreirane kurseve na BISERu, ali i one koji tek planiraju da septembraske ispitne rokove (ili dio njih) realiziraju preko naše Moodle platforme BISER ili žele da imaju BISER kao opciju, da nam se jave putem emaila biser@ff.unsa.ba sa podacima o predmetima (ime i prezime nastavnika/saradnika, na kojem odsjeku se predmet izvodi, na kojoj godini studija, zimski/ljetni semestar i nazivom predmeta).
Ukoliko ne izvršimo pripremu predmeta iz zimskog semestra na vrijeme (najdalje do sredine avgusta tekuće godine), naći ćemo se u problemu, barem po pitanju online ispita na BISERu i nećemo moći izvršiti online ispite (ukoliko nam to bude jedina opcija) preko naše platforme BISER.

Na ovaj način želimo da spremno dočekamo septembarske ispitne rokove u nadi da će nam online platforme i ostati samo opcija.

Služba za informatičku podršku.

Obavijest o prekidu rada BISER-a

by Adis Keserović -

Dragi nastavnici, saradnici i studenti,

jutros smo imali probleme u pristupu BISERu koji su izazvani napadima na servere na kojima se nalaze platforme poput BISERA. U tom cilju firma Leftor, kojoj se ovim putem zahvaljujemo, uradila je migraciju na novi server kako bi se spriječili pomenuti napadi i na naš server. Zaštita nam je neophodna, naročito u narednim danima kada su zakazani ispiti preko platforme. U nastavku slijedi mail koji smo dobili od naših kolega iz Leftora:

"Poštovani,

od početka ovog projekta dešavaju se ciljani DDoS napadi zbog kojih smo primorani implementirati različite mjere zaštite. Između ostalog, u ovom slučaju servis smo preselili na drugi server koji je optimizovan za rad Moodle platforme i koji je trenutno bez opasnosti od DDoS napada. Prilikom migracije platforme na drugi server mijenja se i IP adresa servisa. To uzrokuje nedostupnost dok se u svijetu ne propagira nova lokacija servisa".

Hvala na razumijevanju i želimo Vam uspješan i ugodan rad.

Problem sa prijavom na BISER

by Adis Keserović -

Dragi studenti,

u prethodnih nekoliko dana smo primili dosta e-mailova gdje se studenti žale kako ne mogu pristupiti platformi ili da im verifikacijski e-mail nikada nije stigao na njihovu e-mail adresu. Samoregistracija je jednostavna. Ono što želimo da naglasimo je da pri registraciji koristite Vaše ime i prezime. U suprotnom profil sa nasumičnim imenom i prezimenom, kao što su "User biser", "Himzo Polovina", "x x" (samo neki na koje smo naišli), će biti obrisani. Ukoliko ste pravilno popunili registraciju i niste dobili verifikacijski e-mail, prvo provjerite junk/bezvrijednu poštu. Ukoliko se verifikacijski e-mail ne nalazi ni tu, obratite se na e-mail "biser@ff.unsa.ba".

Želimo Vam uspješan i ugodan rad.

Chat za pomoć nastavnicima/saradnicima i studentima

by Adis Keserović -

Dragi nastavnici, saradnici i studenti,

od danas, 18.03.2020. godine, nastavnici/saradnici i studenti će imati pristup chat-u, koji se nalazi u gornjem desnom uglu u "Glavnom Meni-u". Chat je dostupan svaki radni dan od 10:00h do 16:00h. Ukoliko Vam ne odgovaramo na poruke, imate opciju zvučnog signala pored imena i prezimena. Time nas možete obavjestiti da ste ušli u chat i da Vam je potrebna pomoć. Također nam možete pisati i na e-mail "biser@ff.unsa.ba". Dostupni smo za rješavanje svih problema i nedoumica u vezi rada na BISER-u.

Želimo Vam uspješan i ugodan rad.

BISER - mobilna aplikacija

by Adis Keserović -

Dragi nastavnici, saradnici i studenti,

BISER možete koristiti i preko mobilne aplikacije. Kako biste BISER koristili preko Vašeg mobilnog telefona potrebno je da skinete aplikaciju "Moodle" sa Vašeg Play Store-a/App Store-a. Nakon što instalirate aplikacuju, te pristupite istoj, tražit će Vam se adresa poslužitelja. U to polje treba da ukucate "biser.ff.unsa.ba". Zatim kliknete na dugme "Prijavi se!". Sada se BISER nalazi na Vašoj mobilnoj aplikaciji. Kada odaberete BISER pojavit će Vam se novi prozor sa prijavom. Unesete svoje korisničko ime i lozinku i imate pristup sadržaju BISER-a.

Želimo Vam uspješan i ugodan rad.

Video tutorijali za nastavnike i saradnike

by Adis Keserović -

Dragi nastavnici i saradnici,

kada pristupite svom kursu/predmetu, sa desne strane Vam se nalazi rubrika "Video tutorijali". Video tutorijali Vam mogu pomoći da osposobite svoj kurs/predmet za rad. Također Vas molimo da stalno provjeravate da li je dodat neki novi video tutorijal, jer ćemo svakodnevno izbacivati novi sadržaj kako bismo poboljšali rad BISER-a.

Želimo Vam uspješan i ugodan rad.